¡Novetat! Descobreix "Semana Serena", el nostre programa gratuït d'iniciació a l'actitud serena
Uneix-te aquíLa formació té per objectiu ser un espai artesanal on aprendre l'actitud, les tècniques i les cosmovisions que engloben l'acompanyament filosòfic i, alhora, un recorregut experiencial orientat a l'autoconeixement.
Més concretament:
La formació té una durada de 3 anys (375 totals: 320h presencials + 55h tesina i treballs a casa).
Objectiu General:
L´objectiu fonamental d´aquest primer any és l´autoconeixement, el treball personal il´assimilació de la base teòrica que conformarà el fonament per a la pràctica de la therapeia filosòfica o Cura sui.
Implica, d'una banda, l'exploració vivencial de l'actitud, els conceptes i les tècniques de la cura sui i, de l'altra, l'elaboració del marc teòric que la sustenta.
Temari:
Objectiu General:
Desenvolupament de la metodologia dintervenció filosòfica en un procés dacompanyament individual o grupal.
Temari:
Objectiu General:
L'objectiu fonamental del darrer any és el desenvolupament de l'activitat filosòfica, la supervisió i el desenvolupament de la filosofia perenne.
Cada año integra y sigue desarrollando los contenidos del anterior.
El primer año se puede cursar de forma independiente, ya que está destinado a promover un recorrido de autoconocimiento y en visibilizar la metodología filosófica que lo orienta.
Los siguientes años de la formación pueden cursarse cuando te vaya mejor, siempre y cuando hayas hecho los anteriores.
Estudiants o graduats en filosofia, humanitats o ciències socials que vulguin aprofundir en la dimensió pràctica de la filosofia.
Professionals relacionats amb l'àmbit de la cura que busquin donar una visió més humana i, més profunda, a la relació terapèutica o d'ajuda.
Professionals de la filosofia pràctica que vulguin aprofundir en el marc teòric que permet una pràctica professional més oberta i radical.
De manera més general, a tothom que consideri la pràctica de la filosofia un camí de creixement personal i/o un exercici professional.
Entendemos por filosofía aplicada aquel conjunto de prácticas dirigidas a un individuo o a un colectivo, cuya finalidad es, en el concepto más amplio de la palabra, favorecer, ayudar, cuestionar, profundizar o replantear el marco de sentido y las estrategias y modos de vida, a través de los cuales, individuo o colectivo, desarrollan su vivir.
La filosofía siempre ha tenido una dimensión práctica, en la medida que nace y se desarrolla para dar respuesta o afinar la formulación de las preguntas a las que va asociada una vida con conciencia.
En nuestro presente, esta dimensión de la filosofía se muestra indispensable y, creemos, que la práctica filosófica, expresada a través del acompañamiento (a adultos, familias, colectivos, etc.), los grupos de reflexión, la mediación, la educación, etc., tiene un futuro abierto y esperanzador ya que puede ofrecer elementos fundamentales para nuestra sociedad, el individuo y este presente tan desorientado. Son estos algunos de los motivos por los que la filosofía, en su dimensión práctica, debe volver a ser reivindicada, de tal forma que pueda volver a ser la herramienta y, también, la actitud con la que afrontar las preguntas existenciales, orientar nuestra conducta moral e hilar nuestra convivencia.
Creemos que la filosofía es una de las profesiones con más futuro.
L'acompanyament filosòfic és aquella pràctica que exerciten dues o més persones i la finalitat de les quals és l'autoconeixement.
Alhora, l'autoconeixement és el recorregut que, de forma individual o col·lectiva, busca desvetllar aquell conjunt de paràmetres (creences, normes, pautes de comportament, valors, etc.) a través de les quals es constitueix un individu o col·lectiu. Recorrent-ho, la persona pot contactar amb un estil de vida profund, ple i emancipat que s'ha caracteritzat com viure filosòfic, virtuós o feliç.
La filosofia de l'autoconeixement entén l'ésser humà com un ésser narratiu, simbòlic i social (situat en un context cultural) que s'enllaça amb la realitat mitjançant una cosmovisió que dota de sentit la realitat. A diferència dels animals, no viu al món a través del seu instint, sinó que existeix al món, és a dir, genera entre ell i el món un conjunt de paràmetres que el fan viure d'una manera determinada. L'ésser humà, per tant, és un ésser obert, capaç de viure al món a través d'infinitat de maneres (la història n'és un exemple).
Partint de l'imperatiu i el principi Coneix-te, la filosofia convida l'ésser humà a indagar en si mateix per poder prendre consciència d'aquelles cosmovisions que, si bé el doten de sentit, alhora, el limiten i condicionen a viure d'una manera determinada. Fent-ho predisposa i convida l'ésser humà a viure més lliure i emancipat del seu context, interpel·lant-lo a desenvolupar el seu propi criteri i estil de vida i, finalment, a contactar amb un viure més ple i profund.
Tenint aquesta finalitat al cap, la filosofia aprofita la pròpia quotidianitat i, especialment, aquelles situacions conflictives (en què l'individu pot replantejar-se el seu estil de vida) com a oportunitats per realitzar un procés d'autoconeixement a través de l'acompanyament.
Donada la seva tradició crítica, la teràpia filosòfica permet un camí més radical i veraç, oferint eines més profundes per possibilitar un canvi que no només ofereixi a l'individu estratègies per a una passatgera satisfacció, sinó que li permetin obtenir una mirada crítica davant del seu entorn, un posicionament propi i autònom (fer-se càrrec de la seva subjectivitat-identitat) i la capacitat per fer-ho efectiu, tenint en compte que mai a la història com ara el subjecte s'havia trobat amb tal marge de llibertat/responsabilitat per assumir i amb l'absència total de referents a través dels quals fer-ho.
El/la filòsof/a es converteix tant en un psicopompo (acompanyant) com en un metge de l'ànima (en paraules de Sèneca o Nietzsche, per posar-ne alguns exemples). La seva finalitat és facilitar a la persona o grup la presa de consciència dels paràmetres a través dels quals construeix un sentit, un costum, uns valors, etc. (i com, a través d'ells, viu i genera les problemàtiques amb què conviu), com la de la facilitació de les eines i actituds que puguin afavorir responsabilitzar-se del qüestionament i el canvi d'aquests mateixos paràmetres.
Actualment, rep diversos noms: assessorament filosòfic, consultoria o teràpia filosòfica, però nosaltres, des de la nostra perspectiva centrada en la Cura de l'ànima, defensem anomenar-la com Acompanyament filosòfic (més endavant en veuràs els motius).
Poder fer el camí cap a nosaltres mateixos (el que volem, com afrontem la malaltia i la mort, com estimem, quin sentit ens donem, etc.) implica transcendir les nostres creences i obrir-nos a un espai de més llibertat.
L'acompanyament és una tasca artesanal que demana pràctica, autoconeixement, marc teòric i temps per a l'assimilació.
Estem formant en un àmbit que ens exigeix per part nostra, a més de l'aprenentatge clàssic de la teoria, desenvolupar habilitats com la sensibilitat, l'esperit crític, la capacitat d'escolta o la creativitat.
D'altra banda, la formació també té una dimensió d'autoconeixement (no podem acompanyar sense abans haver-nos vist nosaltres mateixos) que requereix aquesta temporalitat.
Tot i això, si tres anys són molts per a tu, pots cursar el primer any de forma independent ja que està centrat en l'autoconeixement.
No, no cal. La formació és oberta a aquelles persones que no tinguin un recorregut acadèmic filosòfic.
La nostra formació i escola té com a lema l'actitud com aquella dimensió fonamental a través de la qual viure i acompanyar. L'exercitació i la teorització de l'actitud no és una temàtica a les universitats, per això, en aquest sentit, tots els alumnes parteixen d'un lloc similar.
Dit això, t'animem a que t'acostis a cursar la carrera ia donar-te un ventall de perspectives més ampli i una riquesa de coneixements amb què treballar d'una manera més plena.
Doctor en filosofia. Expert en pensament contemporani. Formació en diverses disciplines terapèutiques (Gestalt, Ioga, etc).
Impulsor de la plataforma Cura sui i de la Formació en Acompanyament filosòfic. 10 anys d'experiència com a acompanyant filosòfic, 6 dels quals també com a formador de professionals.
Mentor digital. Alumne de la 4a promoció de la Formació en Acompanyament filosòfic.
Col·laboro en la formació acompanyant en el camí d'autoconeixement dels alumnes i assistint Nacho en la tasca pedagògica.
Psiquiatría. Máster en Trastorno Mental Grave y Máster en Psicoterapia Analitica Grupal.
Alumno de la 3ª promoción de la Formación en Acompañamiento filosófico
Debido a este formato las plazas son limitadas.
La formación tiene una duración de 3 años (375 totales: 320h presenciales + 55h tesina y trabajos en casa).
Se realiza un sábado al mes de 16 a 21h (horarios español).
Empezamos en Octubre, descárgate las fechas en nuestra página.
- Haber cursado la formación con una asistencia mínima del 80%.
- Presentación, defensa y superación de la Tesina. Incluye un vídeo de aplicación intermedio y otro final.
- Supervisión.
- Haber realizado un proceso de autoconocimiento profundo que incluye 20h de proceso individual con un profesional avalado.
- Superar un examen.
- Haber entregado para cada año un trabajo sobre la bibliografía de la formación.
"Actualment curso el primer any de la formació en Acompanyament filosòfic i l'he iniciat fent un salt de les sessions, com a acompanyada, a les classes com a alumna que m'aporta una combinació molt rica de teràpia grupal i coneixements teòrics.
La confiança que la persona pot, per si mateixa (atenent el rumb d'una actitud que queda assenyalada a la companyia), a través de la pròpia introspecció, obrir vies per a una millor comprensió del que és i de com vol jugar-ho al món, ha estat clau per triar aquesta formació sobre l'autoconeixement."
"Pel meu Cura sui ha estat un gran aprenentatge i una gran experiència. Experiència perquè després dels 3 anys res no ha estat igual. M'he reconegut i respectat la meva naturalesa vital. Aprenentatge perquè he pogut traslladar aquest ensenyament a acompanyar altres persones i donar un sentit nou i un context més humà a tots els ensenyaments que havia realitzat anteriorment.
Cura sui m'ha portat a un estat crític però tranquil. M'ha portat a mirar la vida amb molta curiositat, amor i respecte.
La formació a Cura sui més l'acompanyament amb Nacho ha estat potser la meva major inversió de temps en els darrers 25 anys. I és la manera. Fugir de la immediatesa, de les càpsules i de les solucions a priori fàcils.
Per tot això estic molt agraït a Nacho i als meus companys d'aquella 2a promoció.
Sens dubte la tornaria a fer.”
"Per mi, la formació en Acompanyament Filosòfic m'ha obert a dimensions de la meva vida que no coneixia, i m'està fent més destre a l'hora de cuidar-me, conèixer-me i respectar-me, alhora que m'anima a seguir endavant en aquest difícil procés del viure. Alhora, el profund (i autèntic) respecte que mostra Nacho per la naturalesa de cada persona em fa aprendre a acompanyar els altres en el seu desenvolupament. Molta gratitud."
Cura sui és una escola amb més de 10 anys d'experiència i allò que ens diferencia és:
No, no cal. La formació és oberta a aquelles persones que no tinguin un recorregut acadèmic filosòfic.
La nostra formació i escola té com a lema l'actitud com aquella dimensió fonamental a través de la qual viure i acompanyar. L'exercitació i la teorització de l'actitud no és una temàtica a les universitats, per això, en aquest sentit, tots els alumnes parteixen d'un lloc similar.
Dit això, t'animem a que t'acostis a cursar la carrera ia donar-te un ventall de perspectives més ampli i una riquesa de coneixements amb què treballar d'una manera més plena.
Cura sui és una escola amb més de 10 anys d'experiència i allò que ens diferencia és:
Ens apassiona la filosofia i la seva transmissió. Som una escola que prioritza la proximitat amb l'alumnat, el respecte pel recorregut de cadascú i la passió per allò que fem. Els grups són limitats per facilitar l'atenció, la feina compartida i el propi acompanyament.
Finalment, estem convençuts, i també tenim l'experiència, que en un món cada cop més tècnic, global, complex i, moltes vegades, absurd, es fa imprescindible una filosofia que sigui capaç d'acompanyar l'individu perquè ell mateix en vaig generar una mirada madura sobre el seu món i la seva vida, sense perdre la perspectiva crítica i la voluntat emancipadora i transformadora que sempre han caracteritzat la manera filosòfica.
Estamos avalados en México por: